Over ons

Groepspraktijk Ringoir is actief binnen de geestelijke gezondheidszorg en biedt therapeutische behandelingen aan voor verschillende problematieken. Zowel individuen, koppels, gezinnen als kinderen zijn bij ons welkom. We werken veranderingsgericht op lange termijn, niet oplossingsgericht op korte termijn.

Sinds 2014 helpen we cliënten met persoonlijke vraagstukken. We hebben onze uitvalsbasis in Sint-Niklaas en bedienen de brede regio Gent <> St-Niklaas <> Antwerpen. Iedereen is welkom!

Onze missie en visie

Ethiek

We dragen ethiek en deontologie hoog in het vaandel, we gaan steeds vertrouwelijk om met jouw informatie

Effectiviteit

Door onze continue bijscholingen en maandelijks overleg, bieden we jou de best mogelijke aanpak.

Eigenheid

We gaan op jouw tempo bouwen aan jouw wensen, jij staat centraal.

Erkenning

We geloven in jou en de moedige stap die je zet richting therapie.


Waarom kiezen voor Groepspraktijk Ringoir?

  1. Expertise die telt: Ons team bestaat uit ervaren professionals die gespecialiseerd zijn in verschillende therapeutische benaderingen. Of je nu worstelt met angst, depressie, relatieproblemen, trauma of andere uitdagingen, wij hebben de kennis en vaardigheden om je te helpen.
  2. Persoonlijke aandacht: Bij Praktijk Ringoir geloven we in de kracht van persoonlijke verbinding. Onze therapeuten en psychologen luisteren naar jouw verhaal, begrijpen je behoeften en werken samen met jou aan op maat gemaakte behandelplannen die écht werken.
  3. Veilige en gastvrije omgeving: We hebben een warme, gastvrije omgeving gecreëerd waar je je hopelijk comfortabel en op je gemak voelt. Jouw welzijn staat bij ons voorop, en we streven naar een sfeer van wederzijds vertrouwen en respect.
  4. Diverse therapieën: Onze experts bieden een breed scala aan therapeutische benaderingen, waaronder cognitieve gedragstherapie, psychoanalyse, EMDR, relatietherapie, ACT, mindfulness en meer. We vinden samen de juiste aanpak voor jouw specifieke behoeften.
  5. Holistische benadering: Bij Praktijk Ringoir geloven we in een holistische benadering van geestelijke gezondheid. We richten ons niet alleen op symptoombestrijding, maar streven ernaar om jou te helpen jouw leven in evenwicht te brengen en te versterken.
  6. Samenwerking: We geloven in samenwerking en betrokkenheid. Jij speelt een actieve rol in jouw herstelproces, en we staan altijd open voor jouw feedback en suggesties.

Oprichting

In april 2014 startte Michael L. Ringoir zijn privépraktijk voor relationele begeleidingen in Gent én simultaan in Sint-Niklaas. Al snel kregen we meerdere aanmeldingen en was de vraag groter dan het aanbod.

Door een fijn en organisch gesprek in 2019 met klinisch psychologe Talia Gheys, groeide het idee om multidisciplinair aan de slag gaat. Een paar jaren later is de Groepspraktijk een feit.

Anneleen Gerits was onze eerste in-house psychotherapeute. Zij werkt vandaag ook voltijds in onze Groepspraktijk en helpt individuen en koppels om het geluk te herontdekken.

Als hecht en warm team hebben we intensief contact met elkaar om bevindingen en cliënteninformatie uit te wisselen. We challengen elkaar, volgen opleidingen en delen heel wat kennis. Daarnaast komen we ook als collega’s enorm goed overeen.

In zomer 2020 vervoegde collega Marijke Yserbijt ons team. Naast het begeleiden van kinderen en volwassenen met paardencoaching, biedt ze in onze Groepspraktijk psychotherapeutische hulp aan. Daarnaast is ze erkend loopbaanbegeleidster en stress/burnout coach.

Op 1 februari 2021 verhuisden we integraal van de Kleine Peperstraat naar het pand van Relatiekliniek Vlaanderen in de Zamanstraat 37, 9100 St-Niklaas. Dit authentieke herenhuis heeft maar liefst 4 consultatieruimtes en werd de nieuwe uitvalsbasis.

In zomer 2022 zijn collega’s Maia Van Bouchaute en Luka Van Kerschaver gestart in onze groepspraktijk. Beiden zijn actief in de geestelijke gezondheidszorg. Dankzij hun komst kunnen we de wachtlijst op 0 houden!

In januari 2023 merkten we dat er steeds meer aanvragen omtrent seksuologische hulpverlening kwamen. Vandaar onze keuze om een experte in huis aan te halen: Ruud Poppe, sexperte!

De wachtlijst groeide helaas.. In het najaar, rond oktober 2023, maakten we gelukkig kennis met Paulino Naveau. Master in de klinische psychologie die zich ook voor 20 uren per maand aansluit bij ons centrum. Opnieuw de wachtlijst op 0 kunnen krijgen, yes!

In november 2023 sloot ook Stephanie De Muynck zich bij onze Groepspraktijk aan, een gemotiveerde en gedreven psychologisch consulent met een hart voor mensen.

In januari 2024 kwamen Kimberley Rombaut en Ruud Van Cauteren op bezoek voor een rondleiding. We voelden direct een klik.

In maart 2024 zochten en vonden we versterking voor onze afdeling relatietherapie. Ramina Seidova helpt mee met het opvolgen van relationele vraagstukken van koppels.

In dezelfde maand ontmoetten we dokter Stefaan Lapauw, een gepassioneerde arts-psychiater en psychotherapeut. Hij gaat aan de slag vanaf april en zal cliënten/patiënten begeleiden bij het afbouwen van psychofarmaca.

We kijken continu uit naar fijne samenwerkingen. Geef dus gerust een seintje als je ons beter wilt leren kennen als werkplek!


Na zes jaren in Sint-Niklaas, hebben we professionele en goede contacten opgebouwd met huisartsen, psychologen, psychiaters, therapeuten en residentiële centra voor psychotherapie.

De Groepspraktijk maakt deel uit van Ringoir & Associates GCV, een overkoepelende holding die inzet op mentaal welzijn en HR-activiteiten. Ook Relatiekliniek Vlaanderen is een project van Ringoir & Associates.

Daarnaast bieden we via RINGOIR & ASSOCIATES HR ook gespecialiseerde adviezen aan voor bedrijven en ondernemers. Lees meer op www.ringoir.associates of mail naar info@ringoir.associates!

Dagelijkse werking

In de dagelijkse werking van het Psychotherapeutisch Centrum staan onze collega’s van het secretariaat in de frontlinie. Zij behandelen alle inkomende oproepen en aanvragen van cliënten of huisartsen. Vervolgens worden aanvragen van cliënten verdeeld door Michael naar het team.

Uitbreiding

Omdat onze vorige lokalen te klein werden, zijn we op 01-02-2021 verhuisd naar Zamanstraat 37, 9100 St-Niklaas. Een karaktervolle locatie met maar liefst drie consultatieruimtes.

Meer info over onze verhuizing vind je hier.